Egy magyar cserediák blogja Amerikából
egy magyar cserediák blogja Amerikából

Befogadó család

2012.08.22. 09:12, Tamás

Már április óta izgatottan várom, hogy végre megtudjam ki lesz a befogadó családom. Hónapok teltek el azóta rengeteg izgulással, de egy váratlan pillanatban végre megszólalt a telefonom: a program koordinátorom volt az. Elmesélte röviden, hogy milyen is a család, meg küldött egy részletesebb e-mailt is. Hirtelen azt sem tudtam, hogy hova legyek el, csak meredtek a szemeim. Nagyon boldog voltam, hogy egy lépéssel közelebb kerülhettem az áhított kalandhoz.

Ezután következett a vízum megszerzése. Mit ne mondjak, izgultam rendesen.. elvégre ezen áll vagy dől minden. A Nagykövetség épülete előtt lecsekkolták a papírjaimat, majd egy elég komoly ellenőrzés következett. Ezt követően átmentünk egy másik épületbe, ahol adtak egy sorszámot, leültünk, és vártunk a sorunkra. Kb. 20 perc múlva a kijelzőn az én sorszámom virított. Odamentem a 2-es ablakhoz, ahol beszedték az összes iratot, és mondták, hogy 5 perc múlva újra szólítanak. Ekkor ujjlenyomatot vettek mind a 10 ujjamról, és újabb várakozás következett. Kb. 40 perc múlva a Konzulhoz szólítottak, ahol egy röpke interjút kellett adni (természetesen angolul). Nem tudom, de én valami privátabb interjúra számítottam, de az egész olyan bank-szerű volt. Majdnem mindent hallani lehetett, így azt is, hogy ki kapta meg a vízumot, és ki nem. A Konzul hihetetlenül kedves volt, és még viccelődött is, de az interjú végét sikeresen elszerencsétlenkedtem. Ugyebár mondta, hogy megkaptam a vízumot, és hogy a gyorsfutár fogja kiszállítani. Namármost, én előzőleg ki kellett nyomtassak egy nyomtatványt, hogy hova küldjék a vízumot - és persze nagyban el kezdem keresni a több millió irat közül ezt az egyet, mert azt hittem, hogy most oda kell adnom neki. Ezzel tököltem egy ideig, majd el kezdett nyugtatgatni, hogy minden rendben van, és végeztem. Kb. mindenki engem nézett...

Nos, visszatérve a befogadó családra: egyetlen apukám lesz, akit Cody-nak hívnak. 64 éves, és nagyon sportos - egyáltalán nem mutatja a korát. Már közel 100 e-mailt váltottunk, szóval tudunk traccsolni rendesen. Mellesleg van valami, ami őt kiemelkedőbbé teszi a többi befogadó család mellett. A híresség talán túl erős szó rá, de igencsak felkapott ember. Jelenleg ő a megye biztos, és mindenki ismeri őt. Egyik levelében azt írta, hogy engem is mindenki ismerni fog :)

Már keményen tervezgeti ezt az évet, és rengeteg ötlete van. Most így előre nem szeretném lelőni a poént, mert ezek még tényleg csak tervek, és még semmi sem teljesen biztos. Annyit viszont elárulok, hogy nem csak Amerika van a listán. Azt még hozzátette, hogy ha szeretnék majd elmenni valamilyen koncertre, akkor szóljak, és elvisz. Hmm.. egy Lana Del Rey koncertet azért elbírnék viselni.

Meglátjuk mi jön össze, és mi nem, de egy biztos: akárhogy is legyen, én teljes mértékben ki fogom használni ezt az évet.

Ja, és van még valami! Lesz egy német cserediák tesóm is, akit utánam 1-2 nappal fogadott be. Julius-nak hívják, és a legfontosabb dolog az életében a buddhizmus (??). Őszintén szólva alig tudok róla valamit, mivel még nem volt hajlandó válaszolni a levelemre. (de azért Facebook profilt tudott váltani, na mindegy)

Ebben az évben lesz Cody újraválasztása, és szeretné ha mi is részt vennénk a kampányban. Még pontosan nem tudom, hogy mit takar ez, de azt igen, hogy szerepelni fog az újságokban és a rádiókban, valamint rengeteg meeting-je lesz.

Egy alkalommal megkérdeztem tőle, hogy miért pont engem választott. A válasza ez volt: Hiszel a sorsban? Én teljes mértékben hiszem azt, hogy okkal kerültem hozzá. Olyan élményekben lesz részem, amelyekre egész életemben vágytam. Nem szeretnék teljesen kicserélődni, csak egy kicsit jobb emberré válni, egy kissé több lenni.

Hogy hova is megyek pontosan? Glenwood, Minnesota, USA. Egy hihetetlenül kedves kis város egy csodaszép tóval övezve. Lakóssága mindössze 2500 fő, de annál nagyobb törődés és összetartás lakozik benne. Az időjárás nagyon hasonlít az ittenire, bár a tél hamarabb beköszönt, és valamivel hidegebb is.

SULI! ~Minnewaska Area High School~ 350 diák tanul itt, szóval egy amerikai iskolához képest ez elég kicsi (asszem még hozzánk képest is) - viszont nagyon örülök neki, mivel sokkal családiasabb lesz a hangulat, na meg nem kell fél órákat rohangálni egyik teremből a másikba, hogy valahogy beérj az órákra. Amúgy nagyon-nagyon modern.. medence is van :) Julius Junior (11-es), én meg Senior (12-es) leszek. Azt még nem tudom, hogy milyen órákat veszek majd fel, de az angol meg az amerikai történelem kötelező. Őszintén szólva sok választásom amúgy sem nagyon lesz, mivel kint szeretnék érettségizni, és ehhez olyan tantárgyakat kell felvennem, amikkel ez sikerülhet.
Mit ne mondjak, a vakációkat nagyon nem aprózzák el. A téli szünet 6 napos, míg a tavaszi 3(!!!) napos lesz. Jó, tény, hogy az amcsiknál sok ünnepnap van, de ez akkor is kevés. Ami nekem még fura, hogy 3 szemeszter lesz, de belegondolva egész jó. Kevesebb anyag = könnyebb témazárók.

Az indulás augusztus 24.-én lesz Pestről. Elég szerencsétlen időpontban indul a gépem, ezért már legkésőbb hajnal 4-re ott kell lennem. Egy 2 órás repülőút után Amsterdamban fogok váltani. Lesz 4 órám a következő gépig, szóval remélem nem lesz gond a kapu megtalálásával. Majd egy röpke 9 órás út, és megérkezek Minneapolisba, ahol Cody elvileg már várni fog.  Julius kb. 2 órával később fog érkezni, és elég valószínű, hogy mindketten fáradtak leszünk. Na meg az időeltolódás is, ugye. Személy szerint örülni fogok, ha ki tudok nyögni majd egy értelmes mondatot. De hát csak elleszünk valahogy.

Azt hiszem, egy elég eseménydús év elé nézünk. Te belevágnál egy ilyen kalandba? :)

Első gondolatok

2012.08.22. 09:11, Tamás

Mit szólnál ahhoz, ha egy egész iskolai tanévet kint tölthetnél Amerikában? Ha anyanyelvi környzetben tanulhatnád meg az angol nyelvet? Igen, most egy ilyen lehetőségemben lesz részem. Márpedig ha a lehetőség itt kopogtat közvetlen az én ajtómon, azt mondom, jöjjön be!

Manapság rengeteg mód van arra, hogy elsajátítsunk egy nyelvet. Nyelviskola, nyelvtanfolyam - csak, hogy említsek párat közülük. Azonban egy remek lehetőséget, a cserediák programot, sokan azonnal elvetnek. Az ismeretlen sokak szemében félelmet kelt. 

Már sokan kérdezték tőlem, hogy nem félek belevágni ebbe az egészbe? Miért kellene félnem? Állandó felügyelet alatt leszek, tehát nagyobb gond elvileg nem történhet. Előbb-utóbb el kell szakadnom a szüleimtől, és el kell kezdenem élni a saját kis életemet. Úgy gondolom, hogy ez az egész egy remek alapot fog építeni ennek elérésében.

Hogy miért döntöttem a cserediákság mellett? A válasz egyszerű: profi szinten szeretném elsajátítani az angol nyelvet. Nem mellesleg egy teljesen új életet kezdhetek, ahol az emberek úgy ismernek meg, amilyen valójában vagyok. Egy szóval: tiszta lappal indulok. Senki nem fogja kipletykálni az érkezésemet, és nem az alapján ítélnek majd el, amiket eddig tettem. Úgy érzem sok dolgot nem tettem meg, amit szívem szerint megtettem volna. Talán pont ezek miatt. Nem akartam hirtelen új emberként felvillani, mert nem lett volna túl hiteles - de legalább az ÉN lettem volna. Most végre új dolgokba vághatok, és talán kárpótolni tudom az eddigi kihagyásokat. Emelett rengeteg új emberrel kerülök majd kapcsolatba, amerikai iskolába fogok járni, és sok tapasztalatot szerzek. Azt hiszem ennyi indok bőven elég ahhoz, hogy belevágjak egy ilyen kalandba, - és még így sem említettem rengeteg pozitívumot.

Reményeim szerint gyakran írni fogok a blogba, és a bejegyzéseket képekkel fogom illusztrálni, mivel sokan mondtátok, hogy pakoljak fel majd rengeteg képet. A kommentekre meg nagyon számítok! :)

Végezetül itt egy kis érdekes definíció a cserediákra :D (ha nem érted, vidd az egeret a szövegre)

Foreign exchange student: Most awesome person you will ever meet. Exchange students willingly decide to get off their butts, leave their home country, and go see the world. For that reason, they should be given a heck of a lot of credit. Usually, a foreign exchange student will have a funny accent and not speak your language very well. This is all the more reason to hang out with them, because everything will suddenly become that much more hilarious. Also, they are generally young people, and have the tendency to be extremely good looking. In conclusion, mad props to all exchange students out there.Külföldi cserediák: A legkirályabb ember, akivel valaha találkozni fogsz. A cserediákok önszántukból döntötték el, hogy felállnak a popójukról, elhagyják az országukat, és elindulnak világot látni. Ebből kifolyólag piszkosul sok pénzt kell adni nekik. Általában egy külföldi cserediáknak vicces akcentusa van, és nem beszéli nagyon jól a nyelvedet. Ez még több okot ad arra, hogy velük lógj. Hirtelen minden sokkal derűsebbé válik. Ők általában fiatal emberek, és nem mellesleg szuperül festenek. Összegezve: le a kalappal az összes cserediák előtt.

U.i.: Share! cserediák program [kattints ide] ; [kattints ide]
Ha szeretnéd megtudni, miért is alakult ez a blog, és mi a célom vele, ajánlom figyelmedbe ezt a linket: [kattints ide]
Rólam is megtalálsz pár adatot ezen a linken: [kattints ide]
Emellett bátran jelöljetek be Facebook-on: [kattints ide]

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 


 

 

 

 


                                  Főoldal | Rólam | A blogról | Facebook | Google+ | Archívum | Kapcsolat

                                                           

 


Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal