Egy magyar cserediák blogja Amerikából
egy magyar cserediák blogja Amerikából

Egy hónap - One month

2012.09.22. 03:55, Tamás

English version is available. Please click on 'Bővebben>>' and scroll down!

Már egy hónapja vagyok Amerikában. A suli, a barátok, meg az egyébb teendők eléggé lefoglalnak, így viszonylag hamar telik az idő. Hogy mi történt ezalatt a hónap alatt? Rengeteg embert megismertem, és sok dologra rájöttem. Mit jelent egy szerető család, a támogató barátok. Meg remélhetőleg a szerény angolságom is fejlődött ez idő alatt. 

Észrevettem, hogy sokkal önálóbb vagyok. Itt muszáj kinyitnod a szád, különben nem tudsz érvényesülni. Szerencsére rengeteg ember támogat itt is, így nem érzem magam annyira egyedül. Már eléggé hétköznapiasan telnek a napjaim. Persze amerikai stílusban. Sok fura dolog van, amit otthon nem tudnék elképzelni. Pl. Itt mindenki köszön mindenkinek, nem számít, hogy nem ismerik egymást. A tanárok nem merevek, sokkal lazábbak. Nem azt jelenti, hogy nem veszik komolyan a tanítást, hanem próbálnak egyfajta tanár-diák kapcsolatot létrehozni. Sokkal jobban kedvelem ezt a mentalitást. Szabadabban gondolkodnak az emberek, és nem ragaszkodnak mindenhez görcsösen. Ami még tetszik, hogy itt mindenki magát adja, mert nem kell attól tartanod, hogy a másik leolt.

A suli viszonylag jól megy. A biosz meg töri még mindig nehéz, de túlélem. Legutolsó beszámolom óta szereztem újabb jó jegyeket, aminek nagyon örülök. Össze kell szednem magam, mert nagyon szeretnék itt érettségizni. Jó lenne úgy hazamenni, hogy csak 2 különbözeti vizsgát kell tennem, és letudtam iskolás éveimet. Itt minden tanár azon van, hogy sikeresen leérettségizz. Ahogy hallottam, tavaly az összes végzős kapott diplomát ebben a suliban. Na meg az eddigi cserediákok is, szóval reménykedem, hogy folytathatom a sort. Otthon már kész katasztrófa szerezni egy érettségit. Annyira rossz, hogy minden évben változtatnak valamit. Remélem, hogy az idei könnyebb lesz, és sokan sikeresen leérettségiznek.

Elgondolkodtam az ösztöndíjon. Itt nagyon sok diáknak megadatik a lehetőség, hogy ösztöndíjat szerezzen a választott egyetemre. Ami azt illeti, sokszor ez a pénz nem is kevés. Ahogy hallottam, extrémebb esetekben, ha a diák nagyon kiemelkedő valamiben, hajlandóak az egész egyetemet fizetni, csak hogy náluk tanulj. Utána kéne néznem, hogyan működik ez az én esetemben. Ha kapnék egy komolyabbat, elgondolkodnék az itteni egyetemen. Meglátjuk, hogy mit tudok intézkedni, de most az érettségi prioritást élvez. 

 

  

I'm in America for a month. I'm pretty busy with school, friends and other things, therefore the time just flies. What happened during this month? I've met several people, and I realized that there is nothing for granted. I'm blessed because my family and friends are always supporting me. Thank you!! Oh, and I hope my English has improved a little bit :)

I think I'm more independent now. You have to talk a lot to achieve something because nothing comes for free in life. I've already learnt that! I'm surrounded with nice people so I'm really happy about it.

I live like an American right now and I like it. Everything is different compared to my country. For example, I cannot imagine that someone saying hi to a stranger, but here it is absolutely usual. Another example that here the teachers are much more open to new things. They try to make a teacher-student relationship. I like this idea! I also like that the people are not trying to be someone else. You can be yourself without prejudices. 

The school is going well. The biology and history are hard little bit, but it's okay. I've got a few good grades since my last post. I'm working hard on my graduation because I wanna go home with a high school diploma. I'm happy that I can spent my last year here.

I'm thinking about scholarship. Almost every student can get a scholarship here. If you're really talented in something, you can get a big support. I mean some college are willing to pay the whole year instead of you. I'm gonna try it because I have nothing left to lose.

4 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2012.09.29. 01:10
b

b

Idézet
2012.09.24. 11:16
Bianka

Szia! :)

Imádom a blogodat, remélem még sokáig olvashatom! :)

Azt szeretném megkérdezni, hogy az amcsi sulikba milyen a tesi óra? Vagy van egyáltalán olyan óraszerűség vagy csak mindenki kiválaszt egy sportot és arra jár külön?

puszi, Bia

Idézet
2012.09.23. 11:33
Imola

A blog alapján USA-ról kicsit megváltozott a véleményem pozitív értelemben. Nagyon jó, hogy sokkal több lehetősége van ott az embereknek. Én már előre be vagyok tojva az érettségi miatt. Jövőre le akarom tudni a két nyelvizsgát és minden oké, utána érettségi. Idén angolból, jövőre németből és megint angolból. Idén próba lesz :) 
És tök jó hogy önállósodsz :) Meg hogy nem oltanak le. Sajnos a magyar diákoknál eléggé rossz a légkör szerintem, sokan úgy érzik jól magukat ha másokat cikiznek de ez egyéni vélemény :/

Idézet
2012.09.22. 22:51
Pali

 Még! Nyugodtan legyél itt is önmagad (blogon).

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 


 

 

 

 


                                  Főoldal | Rólam | A blogról | Facebook | Google+ | Archívum | Kapcsolat

                                                           

 


Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?