Egy magyar cserediák blogja Amerikából
egy magyar cserediák blogja Amerikából

Hogyan lehetnék én is cserediák?

2013.02.08. 23:32, Tamás
Mivel sokan érdeklődtetek a program iránt, gondoltam írok egy összefoglaló bejegyzést a tapasztalataimról, pontosabban arról, hogy mi kellett ahhoz, hogy kijussak Amerikába.
 
Az első, és egyben legfontosabb dolog az elszántság. Komolyan végig kell godolnod, hogy készen állsz-e egy évet külföldön tölteni, család, valamint barátok nélkül. Ha úgy érzed meg van a kellő elhivatottság, garantált, hogy életre szóló élményben lesz részed. Az egészben a legjobb az, hogy mindenki másként éli meg a cserediák évét. Egy valami viszont biztos: a magból csíra lesz.
 
Ha készen állsz a kalandra, ki kell választanod a neked legmegfelelőbb programot. Én személy szerint az ERDT Share! programon keresztül vagyok itt. 18 éve küldenek ki cserediákokat, szóval megbízhatóak. Ide kattintva tudhatsz meg több információt.
 
Ahhoz, hogy részt vehess a programban, le kell rakj egy kis tesztet. Ez alapján tudják meg, hogy milyen szinten állsz az angollal. Nem kell megijedni, hisz nagyon egyszerű! Ha nem sikerül, újra megpróbálhatod, szóval aggodalomra semmi ok :)
 
Ezt követően jön a papírmunka. Rengeteg mindenre kell válaszolnod: például, hogy mivel töltöd a szabadidődet, vagy éppen mik a kedvenc tantárgyaid. Ezek azért fontosak, mert a leendő család ez alapján választ ki téged.. és épp ezért fontos, hogy őszinte válaszokat adj, hisz gondolom nem szeretnél egy évet olyan családnál tölteni, ahol nem érzed jól magad. 
 
Ezen kívül kelleni fognak bizonyos orvosi papírok is oltásokról meg egészségi állapotról. Ami fontos, hogy ezeket is angol nyelven kell feltüntetni, tehát előny ha a családorvosod tud angolul, és ki tudja tölteni. Ha nem, az sem tragédia, mert a program segíteni fog. Személy szerint én fogtam magam, és lefordítottam a szakszavakat, majd segítettem a kitöltésben.
 
Az egész dolognak a legfontosabb része a levél, amit a leendő családnak kell írnod. Az őszinteség itt is nagyon-nagyon fontos!! A terjedelem kb. 2 oldal (nyomtatott, és nem 30-as méretű betűtípus), tehát előny ha tudsz jól mesélni. Próbáld logikusan felépíteni, először az sem baj ha írsz egy vázlatot, hogy legyen egy képed az egészről. Az elején írj magadról, hogy mikor születtél meg ilyen extrák. Majd beszélhetsz a családról egy keveset, a levél többi részében meg természetesen magadról. Arra figyelj oda, hogy teljes nevet meg pontos címet sose említs!! Nálam ez a kép: My name is Tamás and I live in Székelyudvarhely right now. Ez azért fontos, mert sok család el fogja olvasni a leveledet, és általában ezek a családok még nagyon nincsenek szűrve (background check stb.).
 
Miután meg vagy minden dologgal, már csak várni kell. Ez talán a legrosszabb rész, és folyton azon gondolkodol, hogy vajon melyik államban fogod tölteni cserediákságod évét. Általában kisebb városokba helyezik a diákokat, mert a nagyobb városokkal ellentétben sokkal biztonságosabbak. Én is egy kis városkában vagyok most, 2000 lélekkel. Szerintem a legjobb része annak, hogy ilyen helyen élsz, hogy az iskola kicsi és sokkal barátságosabb. Mindenki ismer mindenkit, és a tanárokkal is nagyon jó viszonyt ápolhatsz. Természetesen én is álmodoztam Kaliforniáról, meg Floridáról is, ahogy mindenki más, de ebből a szempontból jobb itt lenni. Egy jó kis kirándulással meg amúgy is lehet pótolni ;)
 
Lehetőségek végtelen tárháza nyílik majd meg előtted ha cserediákságra adod a fejed. Én reklám/divatfotós szeretnék lenni, és ehhez már jó pár olyan kapcsolatot kiépítettem, ami a későbbiekben jól jöhet. Lépten-nyomon mutogattam a fotóimat, és sorra kaptam a névjegykártyákat, hogy hajlandóak majd segíteni bármiben.
 
Nyílván mindenkit más és más dolgok érdeklik, de ha van valami konkrét terved a jövőddel kapcsolatban, akkor próbálj itt dolgozni rajta. Amerika a lehetőségeiről híres, amit majd te is megtapasztalsz. 
 
A legjobb dolog pedig az, hogy nagyon jól megtanulsz angolul. Ha itt vagy, nagyon könnyen rádtapad, mert 24 órában csak angolt hallassz. Na meg jó érzés úgy meghallgatni egy dalt, hogy érted teljesen, és nem kell megnézned a dalszöveget ;)
 
A beiratkozási határidő április 15, szóval ha a szüleid támogatnak, mindenképp vágj bele. Ha bármi kérdésed van, nyugodtan kérdezz tőlem, vagy közvetlenül a cserediák programtól!
 
Saját e-mail címem: x.p.x.tomi.x.p.x(kukac)gmail.com
 
Cserediák program elérhetőségei:
 
www.highschoolinamerica.org
S.C.Puer Pro Scola Kft. 
Nicolae Jiga utca 33, Nagyvárad, Bihor megye, 410028  
 
Tel/fax : (+4)0359-809.256
Mobile : (+4)0745-320.406
(+4)0756-693.746
E-mail : office(kukac)highschoolinamerica.org
Messenger ID: highschool_inamerica
5 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2013.06.18. 09:52
sysy

Helló:) Én is gondolkodtam ezen, vagyis, hogy jó lenne elmenni cserediáknak. Jó angol tudást igényel, de megéri... Te is Udvarhelyi vagy?? Én is. *-*

Idézet
2013.03.24. 00:05
Domi

Szia!

 

Azt szeretném kérdezni, hogy te ingyenes csereprogrammal vagy/voltál kint, vagy fizetőssel?

Idézet
2013.02.28. 13:09
Adi
Becksie: nem kell fogadnia a csaladodnak. Az ár engem is érdekelne, de van egy tippem kb mennyi...
Idézet
2013.02.16. 13:23
Becksie

Szia! köszi, hogy ezt mind leírtad. Egyik osztálytársam vesz részt egy cserediák programban, de én nem biztos, hogy be merném vállalni, mindesetre nagyon is érdekel a téma. Az ár engem is érdekelne, és hogy ebbe a programban mennyi idős kortól lehet menni? Én 15 vagyok, azaz idén töltöm a 16-ot. Köszia választ előre is :)

ja és, ha én kimegyek, akkor a családomnak kell fogadnia valakit? És az időtartam kerek 1 év? Köszi :)

Idézet
2013.02.10. 05:53
Kaya

Mindenképpen informatív írás volt, de árban mennyi? 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 


 

 

 

 


                                  Főoldal | Rólam | A blogról | Facebook | Google+ | Archívum | Kapcsolat

                                                           

 


Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal